"Sprejmite, kar je, opustite, kar je bilo, in verjemite v to, kar bo."
- Sonia Ricotti

O HPV od A do Ž

V Sloveniji zaradi okužbe s HPV za rakom letno zboli več kot 150 žensk in več kot 40 moških, približno 1.600 žensk pa se zdravi zaradi predrakavih sprememb na materničnem vratu.

»Od okužbe s HPV do razvoja raka  običajno mine 10 let in več. S HPV povezani raki se praviloma pojavljajo v mlajši starosti kot druge rakave bolezni, zbolevajo osebe od 30. leta naprej,« pojasnjuje doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., spec. javnega zdravja in vodja državnega programa ZORA z Onkološkega inštituta Ljubljana.

Okužba s HPV lahko povzroči šest različnih vrst raka: materničnega vratu, penisa, zunanjega spolovila, nožnice, zadnjika in ustnega žrela.



Preventiva je ključnega pomena.

Z ustreznimi preventivnimi ukrepi lahko preprečimo okužbo s HPV in  nastanek raka. Najboljša zaščita pred raki in ostalimi boleznimi, ki jih povzroča HPV, je cepljenje.

Brezplačno cepljenje je na voljo dekletom in fantom na sistematskem pregledu v šestem razredu osnovne šole. Raziskave kažejo, da sta za zaščito pri tej starosti dovolj dva odmerka cepiva, poleg tega cepljenje v tem obdobju otroke lahko zaščiti pred okužbo, preden pridejo z njo prvič v stik. Od junija letos se po priporočilu Sveta EU za preprečevanje rakov, povezanih z okužbami, lahko brezplačno cepijo vse ženske in moški do vključno 25. leta starosti. Po 15. letu posameznik prejme tri odmerke cepiva.

Poskrbite za svoje zdravje in zdravje svojih otrok.

Več o tem si lahko preberete TUKAJ
© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio