V Evropi za rakom želodca vsako leto zboli na tisoče ljudi, po ocenah 136.000 novih primerov in 97.000 smrti na leto. V Sloveniji za tem rakom na novo zboli več kot 450 ljudi. Kljub velikemu napredku v diagnostičnih metodah, zdravljenju in podaljševanju petletnega preživetja, žal še vedno za tem rakom pri nas umre okoli 350 ljudi na leto.
Rak želodca zahteva celosten in individualni pristop k obvladovanju bolezni vsakega bolnika. V novembru razbijamo pogoste mite in delimo ključna dejstva, da bi vam pomagali ostati informirani in proaktivno skrbeti za svoje zdravje.
MIT ali DEJSTVO #1: Rak želodca v vseh fazah vedno spremljajo opazni simptomi.
DEJSTVO: Rak želodca se razvije s komaj opaznimi simptomi, zlasti v zgodnjih fazah.
Raka želodca je težko zgodaj odkriti, saj so spremljajoči simptomi, kot sta slabost in bolečine v želodcu, nejasni in se pojavljajo tudi pri osebah, ki nimajo raka.
Bodite pozorni na simptome, kot so: pomanjkanje apetita, nenadzorovano hujšanje, bolečine v trebuhu, občutek napetosti v zgornjem delu trebuha že po zaužitju manjših obrokov, slabost, bruhanje, slabokrvnost, kri v blatu, ki je zelo temne, skoraj črne barve.
Te znake zlahka zamenjamo za nekaj manj resnega, zato jih ne smemo zanemariti. Ozaveščenost je ključnega pomena.
MIT ali DEJSTVO #2: Za rakom želodca zbolevajo le starejši odrasli.
DEJSTVO: Rak ne prizadene le ljudi, starejših od 50 let. Rak želodca je sicer pogostejši pri starejših odraslih, zlasti med 50. in 70. letom starosti, vendar je primerov med mlajšimi vse več.
Ozaveščenost in redni pregledi so ključnega pomena v vseh starostnih obdobjih. Bodite informirani in proaktivni - poznavanje dejavnikov tveganja in simptomov lahko pomaga pri zgodnjem odkrivanju, ne glede na starost.
MIT ali DEJSTVO #3: Raka želodca ni mogoče učinkovito zdraviti.
DEJSTVO: Diagnoza raka želodca ne pomeni konca upanja. Čeprav je napredovalega raka želodca težko zdraviti, ga je ob zgodnjem odkritju mogoče ustrezno in učinkovito zdraviti na več načinov: z operacijo, obsevanjem, kemoterapijo in tarčnimi zdravili, v novejšem obdobju pa tudi z imunoterapijo.
Novo obdobje v zdravljenju raka želodca: Zolbetuksimab je pridobil odobritev EU
Evropska komisija je 20. septembra odobrila zolbetuksimab v kombinaciji s kemoterapijo za zdravljenje napredovalega in metastatskega raka želodca in gastroezofagealnega prehoda (G/GEJ). Gre za prvo in edino terapijo, odobreno v Evropski uniji, ki je usmerjena proti klavdinu 18.2 in ponuja novo upanje, saj na podlagi obetavnih rezultatov kliničnih raziskav SPOTLIGHT in GLOW znatno podaljša preživetje in izboljša kakovost življenja. (Vir: DiCE)
MIT ali DEJSTVO #4: Če imate v družini raka želodca, to pomeni, da boste zagotovo zboleli.
DEJSTVO: Družinska anamneza raka želodca povečuje tveganje, vendar ne pomeni, da boste zagotovo zboleli.
Poznavanje družinske anamneze vam omogoča, da sprejmete proaktivne ukrepe, kot so redni pregledi in prilagoditve življenjskega sloga. Zato se informirajte, spoznajte svoje tveganje in ustrezno ukrepajte.
Ne čakajte - če ste ogroženi ali imate simptome, dvomite glede svojega zdravja ali morebitnega tveganja za nastanek raka, imate raka v družini, se posvetujte z zdravnikom.
---
Dejavniki tveganja za nastanek raka želodca
- Spol: Moški imajo približno dvakrat več možnosti, da zbolijo za rakom želodca kot ženske.
- Starost: Pojavnost raka želodca se močno poveča pri ljudeh, starejših od 50 let. Večina ljudi s to diagnozo zboli med 60. in 80. letom.
- Okužba z bakterijo Helicobacter pylori (H. pylori): Zdi se, da je okužba z bakterijo H. pylori glavni vzrok raka želodca. Približno polovica svetovnega prebivalstva je okužena z njo in po ocenah približno trije odstotki bolnikov, okuženih s H. pylori, zboli za rakom želodca.
- Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB): Ljudje z GERB (sicer poznan kot refluks želodčne kisline) imajo nekoliko večje tveganje, da zbolijo za rakom želodca.
- Kajenje: Kadilci imajo približno dvakrat večje tveganje za raka želodca v primerjavi s tistimi, ki ne kadijo.
- Debelost: Prekomerna telesna teža in debelost sta povezani z rahlo povečanim tveganjem za raka želodca.
- Prehrana: Tveganje za raka želodca je povečano pri tistih, ki se prehranjujejo z veliko mesa in suhomesnatih izdelkov.
Vabimo vas, da si preberete članek
Vse več novih možnosti zdravljenja s prof. dr. Janjo Ocvirk, spec. internistične onkologije in strokovno direktorico Onkološkega inštituta v Ljubljani v najnovejšem glasilu združenja
KOLOSKOP TUKAJ.
Pridružite se nam pri širjenju ozaveščenosti o simptomih, dejavnikih tveganja za nastanek raka želodca in omogočite sebi in drugim, da prevzamejo odgovornost za svoje zdravje.
SKUPAJ SMO V TEM!