"Sprejmite, kar je, opustite, kar je bilo, in verjemite v to, kar bo."
- Sonia Ricotti

Ob svetovnem dnevu varnosti pacientov poziv k ukrepom za čim prejšnjo zagotovitev novih prostorov Onkološkega inštituta Ljubljana

Onkološki inštitut Ljubljana (OI) se že vrsto let sooča s kronično prostorsko stisko, ki se iz leta v leto slabša, kar ogroža kakovost oskrbe in varnost bolnikov. Nedavno je UKC Maribor obvestil javnost, da ima dva zastarela obsevalna aparata in premalo kadra na svoji onkologiji, ob tem pa zaradi zamud pri gradnji novih prostorov obstaja resno tveganje, da bodo pričeli bolnike usmerjati na Onkološki inštitut v Ljubljano. Ta dodatna obremenitev bi pomenila dodatno kadrovsko in prostorsko stisko za OI, ki že sedaj komaj zagotavlja oskrbo za svoje bolnike. Dvanajst društev bolnikov z rakom zato ob svetovnem dnevu varnosti pacientov sporoča, da je skrajni čas, da se opozori tudi na prostorsko stisko OI in da odločevalci namenijo prepotrebna sredstva  za dokončanje načrtovane investicije.

V. d. direktorice Onkološkega inštituta Ljubljana Zlata Štiblar Kisić poudarja, da inštitut kljub stiski ne bo odrekel pomoči bolnikom, saj je to osnovno poslanstvo inštituta, vendar pa je nujno zagotoviti primerno delovno okolje za nadaljnje kakovostno in varno opravljanje dela in obravnavo bolnikov. Trenutni pogoji, kjer zaposleni zaradi pomanjkanja prostora nimajo normalnih delovnih pogojev za delo, predstavljajo resno tveganje tako za bolnike kot za zaposlene. Onkološki inštitut podpira vse aktivnosti, ki bi zagotovile čimprejšnjo gradnjo dodatnih prostorov, ki jih inštitut resnično nujno potrebuje.


Incidenca raka se vsako leto poveča za 2 do 3 %, zato se potrebe po obravnavi nenehno večajo.

Že pred 25 leti, ko je bilo novih bolnikov skoraj polovico manj kot danes, sta bila načrtovana prva in druga faza novega inštituta, pri čemer druga faza nikoli ni bila realizirana. Danes Onkološki inštitut deluje na približno 38.000 m², a za optimalno skrb za bolnike bi potrebovali najmanj dodatnih 15.000 m². Glede na trende rasti števila bolnikov bo leta 2032 potrebnih že 72.807 m², leta 2047 pa kar 84.091 m². Zaradi prostorske stiske je inštitut že najel dodatne prostore zunaj svoje glavne lokacije, vendar to ni trajna rešitev. Prostorska stiska negativno vpliva na razpoloženje bolnikov in zaposlenih, kar stanje še dodatno poslabša.

Onkološki inštitut je že v preteklosti pripravil investicijsko dokumentacijo za nadgradnjo objekta H in gradnjo novega objekta R, s čimer bi pridobili 9.699,80 m² novih površin. Gradbeno dovoljenje je bilo pridobljeno 2. junija 2023, vendar kljub dogovorom in obljubam še vedno ni prišlo do začetka gradnje, gradbeno dovoljenje pa bo kmalu poteklo.

Društva bolnikov z rakom izražajo globoko zaskrbljenost, saj ob takih pogojih ne gre več le za kakovost življenja, temveč tudi za vprašanje življenja.

Slovenski bolniki z rakom si zaslužijo ustrezne pogoje za zdravljenje, zaposleni pa varno in primerno delovno okolje, ki bo omogočalo kakovostno in nemoteno opravljanje njihovega dela, so dodali. Skupnemu pozivu se pridružujejo naslednje organizacije: Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Združenje Europa Donna, Združenje EuropaColon Slovenija, Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, Slovensko društvo Hospic, Zveza slovenskih društev za boj proti raku, Ustanova Mali vitez, Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije, Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan, Društvo ko-RAK.si, Društvo uroloških bolnikov Slovenije, Inštitut Emonicum, Združenje ONKO NET.



V imenu Sveta pacientov Onkološkega inštituta Ljubljana pa so spodnjo izjavo podali Kristina Modic, izv. direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L in predsednica Združenja ONKO NET, Matej Pečovnik, predsednik Slovenskega onkološkega društva za moške ONKO MAN in podpredsednik Združenja ONKO NET, Ivka Glas, predsednica Združenja EuropaColon Slovenija, združenja za boj proti raku debelega črevesa in danke, in Darja Molan, predsednica Sveta pacientov Onkološkega inštituta Ljubljana in vodja projektov Europe Donne - Slovenskega združenja za boj proti raku dojk:

»Organizacije bolnikov že nekaj let pozorno spremljamo prizadevanja OI za pridobitev novih dodatnih kapacitet za varno obravnavo bolnikov z rakom. Na sestankih sveta pacientov OI, ki ga sestavljamo predstavniki petih organizacij bolnikov z rakom, nas je vodstvo OI zadnja leta redno obveščalo tako o stiskah stroke zaradi neustreznih prostorskih in kadrovskih pogojev kot tudi o vseh dogovarjanjih z Ministrstvom za zdravje glede načrtovanih kratkoročnih in dolgoročnih možnosti za rešitev hude prostorske stiske, ki jo zadnja leta močno občutijo tako bolniki kot tudi zdravstveno in upravno osebje. Žal izvedba ne sledi načrtovanim časovnim okvirjem. Zato se je v trenutku, ko se ustavlja tudi gradnja nove onkologije v UKC Maribor in le ta načrtuje preusmeritev bolnikov na OI Ljubljana, OI znašel pred kolapsom, bolniki pa pred življenjsko ogrožajočimi posledicami: podaljšale se bodo čakalne dobe na diagnostične postopke, kirurško, internistično in obsevalno zdravljenje, da o nevzdržnih prostorskih razmerah ki vladajo že sedaj, ko še niti ni bolnikov iz UKC Maribor, sploh ne zgubljamo besed.

Na organizacije bolnikov se obračajo tako bolniki kot njihovi svojci in nas že dlje časa opozarjajo na neustrezne prostorske pogoje v čakalnicah, ambulantah na oddelkih. Vedno več je improviziranih ambulant brez oken in ventilacije, ki za imunsko oslabljene bolnike predstavljajo nevaren vir okužb. V stavbi C na sprejem v dnevno bolnišnico na kemoterapijo bolniki stoje čakajo v dolgi koloni po stopnicah navzgor do  dnevne bolnišnice tudi več ur. Prostor ambulantne kemoterapije je premajhen za tako veliko število bolnikov, zato morajo bolniki, ki so iz Ljubljane in okolice priti prvi dan na odvzem krvi, šele naslednji na terapijo. V dopoldanskem času, ko je pretok bolnikov največji, primanjkuje v čakalnicah stolov. Težke prostorske razmere so tudi v čakalnici pred laboratorijem, kjer čaka lahko v vrsti na odvzem krvi tudi 50 bolnikov, večina stoje. Takšne razmere z različnimi improvizacijami sicer poskuša blažiti medicinsko osebje in vodstvo OI, a žal pri tem pogosto ni več uspešno, saj naš največji center za onkološko zdravljenje poka po šivih, možnosti za reševanje prostorske stiske pa je zmanjkalo.

Ker prostorske razmere in napovedan prehod onkoloških bolnikov iz UKC Maribor na OI Ljubljana resno ogroža varnost in pravočasnost obravnave in s tem ogroža življenja bolnikov, v organizacijah bolnikov z rakom zahtevamo prioritetno reševanje zgoraj opisanih težav in takojšnji začetek nadgradnje stavbe H ter gradnjo dodatnega objekta R kot je zapisano v leta 2021 sprejetem zakonu o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v zdravstvo v letih od 2021 – 2031 in po katerem je bil OI uvrščen med specialne bolnišnice, katerim je bilo po zakonu namenjeno 214 mio €. Po načrtih naj bi se nadgradnja objekta H in novogradnja objekta R zaključila v letu 2025. A se žal niti še ni začela.

Svet pacientov OI je 12. 5. 2022 na Ministrstvo za zdravje in takratnega ministra Janeza Poklukarja poslalo pisni poziv za prioritetno obravnavo in reševanje prostorske stiske na OI. V pozivu svet pacientov OI apelira k uresničevanju Sklepa Ministrstva za zdravje o potrditvi dokumenta identifikacije investicijskega programa za  projekta Nadzidava stavbe H z dodatno etažo in Novogradnjo stavbe R ob stavbi H, nad obstoječim uvozom v podzemno garažo. Svet pacientov OI je na poziv prejel odgovor Jureta Dolinarja, takratnega vodjo Sektorja za investicije in javna naročila, v katerem je sporočil, da je ministrstvo z omenjenim sklepom potrdilo obe investiciji ter sporočil, da je na podlagi sklepa OI izvedel javni razpis za izbor projektanta. S tem so bili vsi nadaljnji koraki v domeni OI, ki je po podatkih, s katerimi razpolaga Svet pacientov OI pridobilo za investicijo gradbeno dovoljenje, sedaj pa čaka na sredstva Ministrstva za zdravje za začetek gradnje.

Da je pojavnost raka vedno večja in da rak postaja največji javnozdravstveni problem, opozarjajo tudi inštitucije Evropske unije in potrjujejo številne aktivnosti evropskih odločevalcev, predvsem Evropske komisije, ki zadnja leta področje raka uvršča med svoje prioritete in temu namenja številne aktivnosti in projekte, v katere smo vključene tudi organizacije bolnikov s svojimi zagovorniki. Zato smo dobro seznanjeni s strategijami EU   na področju raka. Če Slovenija želi slediti, je potrebno na OI zagotoviti ustrezne prostore za varno izvajanje dejavnosti.

Ker prostorske razmere in napovedan prehod onkoloških bolnikov iz UKC Maribor na OI Ljubljana resno ogroža trenutno varnost in pravočasnost obravnave in s tem ogroža življenja bolnikov, v organizacijah bolnikov z rakom zahtevamo prioritetno reševanje zgoraj opisanih težav. Organizacije bolnikov se čutimo odgovorne, da opozarjamo na težave in zahtevamo rešitve v dobro bolnikov z rakom. Dovolj je obljub, dovolj je improvizacij in krpanja lukenj na plečih onkoloških bolnikov. Onkološki bolniki so izredno ranljiva skupina, ki potrebuje ustrezne prostore za varno in uspešno zdravljenje.

Zato organizacije bolnikov zahtevamo od vseh deležnikov prioritetno ukrepanje in takojšnji začetek aktivnosti za nadgradnjo stavbe H in novogradnjo, stavbo R Onkološkega inštituta.«

© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio