"Sprejmite, kar je, opustite, kar je bilo, in verjemite v to, kar bo."
- Sonia Ricotti

DiCE & sodelovanje na EU projektih za rake prebavil

Ali ste vedeli, da organizacija Digestive Cancers Europe (DiCE), katere član je tudi EuropaColon Slovenija, sodeluje v več inovativnih raziskovalnih projektih, ki jih financira EU, za izboljšanje zdravja prebavil?

Gre za naslednje projekte:

•    Izboljšanje tehnologije 3D hologramov organov za informirano kirurško odločanje - Cilj projekta HoloSurge je izpopolniti tehnologijo hologramov organov, ki jo je razvilo norveško podjetje HoloCare. Ta tehnologija se bo uporabljala za informirano kirurško odločanje. Jetrnim kirurgom zagotavlja interaktivne 3D holograme organov, zdravniki pa jo lahko uporabijo za prilagajanje operacij individualni anatomiji vsakega posameznika.

•    Razvoj strategij za učinkovito preprečevanje raka želodca v Evropi - V Evropi še ni na voljo učinkovite presejalne metode za preprečevanje raka želodca. Cilj projekta TOGAS je zagotoviti manjkajoče znanje, ki temelji na dokazih in ga je mogoče uporabiti za oblikovanje, načrtovanje in izvajanje ustreznega preprečevanja raka želodca v EU.

•    Uporaba umetne inteligence za povezovanje in analizo podatkov za boljšo oceno tveganja za nastanek raka - Umetna inteligenca lahko zdravnikom pomaga osmisliti lastne podatke, saj avtomatizira velik del obdelave in analize. Cilj projekta AIDA je združiti razpoložljive podatke iz različnih virov v obsežno podatkovno bazo in jih navzkrižno povezati, da bi pridobili „oceno tveganja" za raka želodca in osvetlili mehanizme njegovega razvoja.

•    Raziskovanje, kako bi lahko krvne teste uporabili za ugotavljanje, kateri bolniki bi lahko imeli koristi od dodatnega zdravljenja - Cilj projekta GUIDE.MRD je rešiti ta izziv z raziskovanjem, kako bi lahko krvne teste uporabili za ugotavljanje, katerim bolnikom bi lahko koristilo dodatno zdravljenje in katerim bolnikom zdravljenje verjetno ne bi koristilo. Projekt se osredotoča na bolnike z rakom pljuč, trebušne slinavke in debelega črevesa.
 
•    Oblikovanje mobilne aplikacije za preživele bolnike z rakom za dostop do njihove klinične zgodovine - Cilj projekta smartCARE je soustvariti aplikacijo pametne kartice za preživele bolnike z rakom z razvijalci aplikacij. Mobilna aplikacija preživelim bolnikom z rakom omogoča enostaven dostop do njihove klinične zgodovine in povzetka zdravljenja, ki ju lahko delijo s svojci in strokovnjaki.

•    Ugotavljanje vzrokov za nastanek raka ledvic, trebušne slinavke in debelega črevesa - Cilj projekta DISCERN je ugotoviti vzroke treh slabo poznanih vrst raka v Evropi - raka ledvic, trebušne slinavke in debelega črevesa - ter pomagati pojasniti geografsko porazdelitev teh vrst raka, vključno z njihovo visoko pojavnostjo v srednji in vzhodni Evropi. Cilj projekta DISCERN je odkriti nove vzroke za vsako od teh treh vrst raka in zagotoviti kritično dokazno podlago, potrebno za razvoj novih strategij preprečevanja teh rakov v Evropi.

•    Uporaba tehnologije tekoče biopsije za prilagajanje oskrbe po operaciji - Glavni cilj projekta SAGITTARIUS je uporabiti tekočinsko biopsijo (LB), nov inovativen test za odkrivanje krožeče tumorske DNK (ctDNA) v krvi, za prilagajanje pooperativne oskrbe bolnikov z lokalno-regionalnim rakom debelega črevesa v stadiju III in visoko tveganem stadiju II (LRCC).

Več o projektih si lahko preberite TUKAJ
© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio