"Ko izčrpate vse možnosti, si zapomnite naslednje: Niste jih izčrpali."
- Thomas Edison

VABILO: Spletni pogovor "Rak trebušne slinavke - Izziv za celotno družbo"

Pogovor bomo prenašali v živo.

Program

STAklub Slovenske tiskovne agencije v sodelovanju z Združenjem EuropaColon Slovenija ob svetovnem dnevu raka trebušne slinavke in zaključku dvoletne kampanje Skupaj smo v tem! pripravlja spletni pogovor z naslovom "Rak trebušne slinavke - Izziv za celotno družbo", ki bo v četrtek, 18. novembra, ob 12. uri.

Rak trebušne slinavke je v širši javnosti slabše poznan, posledično ljudje slabo poznajo tudi njegove simptome. V Sloveniji vsako leto na novo za njim zboli več kot 410 ljudi, približno 385 jih umre. To je kar za osem avtobusov ljudi! Žalostna statistika ostaja bolj ali manj nespremenjena, spreminja se le to, da zboli iz leta v leto več ljudi, pet let po diagnozi pa živi le okoli štiri odstotke ljudi, kar pomeni, da je stanje že več desetletij povsem enako. Ena večjih težav je, da ljudje premalo poznajo to bolezen in posledično tudi njene simptome, zato prihajajo do zdravnika takrat, ko operacija ni več možna, posledično pa tudi možnosti ozdravitve nične, saj imajo realno možnost za daljše preživetje in celo pozdravitev izključno bolniki, ki jih lahko operirajo. V povprečju ljudje od diagnoze živijo le 4.6 mesecev! Kaj narediti, da bo več ljudi poznalo simptome tega raka in se dovolj hitro odzvalo, saj je prav zgodnja prepoznava eden ključnih dejavnikov za izboljšanje preživetja te bolezni, je ključno vprašanje, na katerega bomo iskali odgovore v spletnem pogovoru STAkluba Slovenske tiskovne agencije, v katerem bodo sodelovali:

- prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., vodja oddelka za internistično onkologijo, Onkološki inštitut LJubljana,

- prof. dr. Irena Oblak, dr. med., strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana,

- dr. Mojca Gobec, Ministrstvo za zdravje

- Ivka Glas, predsednica Združenja EuropaColon Slovenija in

- Milena Ličen, ki se z rakom trebušne slinavke srečuje tudi sama.

Pogovor bomo prenašali v živo na spletni strani https://vzivo.sta.si/,sklepni del pogovora pa bo namenjen tudi vašim vprašanjem, ki jih lahko pred ali med pogovorom pošljete na e-poštni naslov klubsta@sta.si

Pogovor bo vodila Martina Kolenc Novak, STA.

Vljudno vabljeni k ogledu in poslušanju!
© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio