"Ko izčrpate vse možnosti, si zapomnite naslednje: Niste jih izčrpali."
- Thomas Edison

Prehranski izzivi oseb z rakom prebavil

Vabljeni, da si ogledate posnetek spletnega predavanja z dr. Ireno Hren, klinično dietetičarko z več kot 20-letnimi kliničnimi in raziskovalnimi izkušnjami v zdravstvu.

Program

Izvajalec: dr. Irena Hren, univ. dipl. inž. živil. , tehn., klinična dietetičarka
Kdaj: ponedeljek, 11. 3. 2024 ob 18. uri (60 min)
Kje: Zoom
Trajanje: 69 minut


Posnetek predavanja si lahko ogledate TUKAJ
Zapis s predavanja je TUKAJ

Osebe z rakom prebavil se pred postavitvijo diagnoze, med zdravljenjem in v obdobju rehabilitacije soočajo s številnimi neželeni učinki, ki so pri različnih ljudeh lahko različno izraženi, njihova intenzivnost pa se med zdravljenjem lahko spreminja. Med njimi so tudi številni simptomi in zapleti, ki jih lahko omilimo tudi s prehrano.

Kaj boste izvedeli na predavanju?

  • Na predavanju bo dr. Hrenova pojasnila temeljne razlike med prehrano zdrave odrasle osebe in osebe z rakom prebavil.

  • Praktično bodo predstavljeni možni ukrepi, ko nastopijo prehranjevalne težave, kot so spodbujanje k zavestnemu hranjenju, zagotavljanje manjših, hranilno in beljakovinsko bogatejših obrokov, racionalno pristopanje z dietnimi izbori hrane, uvajanje oralnih prehranskih dopolnil, ukrepi za preprečevanje nočnega postenja in dehidracije…

  • Praktično bodo naslovljene prilagoditve in ukrepi v prehrani ob pojavu izguba teka, okusa, nehoteni izgubi telesne mase, slabosti, bruhanju, driski in zaprtosti ter dokazanega pomanjkanja hranil.

  • Dotaknili se bomo vprašanj prilagoditve režima prehranjevanja, uvajanja hrane spremenjene konzistence, uvajanja oralnih prehranskih dodatkov ter pojasnili pomen terapevtskega odmerka pri terapiji z oralnimi prehranskimi dodatki.


Predavanje je namenjeno tako osebam z rakom prebavil (bolnikom) kot njihovim
svojcem in vsem zainteresiranim.

Dr. Irena Hren, univ. dipl. inž. živil. tehn., je klinična dietetičarka z 20-letnimi kliničnimi in raziskovalnimi izkušnjami v zdravstvu. Zaposlena je v Splošni bolnišnici Novo mesto. Od leta 2014 je mentorica študentom in pripravnikom dietetike. Aktivno je sodelovala v nacionalnih in mednarodnih projektih na področju preventivnega zdravstvenega varstva odraslih bolnikov ter v kliničnih preizkušanjih bolnikov s sladkorno boleznijo. Sodeluje s številnimi fakultetami, inštituti, združenji in društvi doma in v tujini. Ima preko 20 aktivnih udeležb na evropskih kongresih, konferencah, simpozijih, strokovnih srečanjih in seminarjih. Je avtorica več kot 160 objav s področja humane prehrane v slovenskih strokovnih publikacijah, kot tudi v mednarodnih znanstvenih revijah.
KORISTNE POVEZAVE


Dodatni viri oz. priporočena literatura:

ZDRAVA PREHRANA, NIJZ

PREHRANA IN RAK, OI Ljubljana

NACIONALNI PORTAL O HRANI IN PREHRANI PREHRANA.SI

INŠTITUT ZA NUTRICIONISTIKO

SPLETNA AMBULANTA ZA PREHRANO – prehranske terapije

www.pancare.org.au/cancer/biliari-cancer/biliary-cancer-diet-nutrition


Strokovne revije:

Gastroenterolog

Onkologija

Zdravniški vestnik

© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio