Skupna izjava presejalnih programov za raka ZORA, DORA in Program Svit po zadnjih sprejetih ukrepih Vlade RS za obvladovanje covida-19

Spoštovani,

v preteklih dneh so se v javnosti pojavljala vprašanja glede delovanja preventivnih programov za zgodnje odkrivanje raka po zadnjih sprejetih ukrepih Vlade RS za obvladovanje covida-19. V vseh treh presejalnih programih za raka ZORA, DORA in Program Svit smo se zato odločili objaviti skupno izjavo:

Glede na zadnje sprejete ukrepe Vlade RS, ki so stopili v veljavo 30. oktobra 2021 z objavo Odredbe o spremembi in dopolnitvi Odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, sporočamo, da se bodo vsi trije presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih obolenj ZORA, DORA in Program Svit izvajali naprej kot do sedaj.

Sodelavci presejalnih programov za raka priporočamo, da se prebivalke in prebivalci Slovenije odzovejo vabilom in se udeležijo presejalne mamografije oz. ginekološkega pregleda ali se  testirajo na prikrito krvavitev v blatu, kot so to počeli že pred pandemijo. Z dodatnimi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa smo v vseh treh programih poskrbeli za varno obravnavo udeležencev in delo zaposlenih. Ob udeležbi v presejalnem programu naprošamo, da udeleženci upoštevajo ukrepe izvajalcev presejalnih programov in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Posebej pozivamo vse ženske, ki še niso prejele vabila na preventivni ginekološki pregled za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu od svojega izbranega ginekologa, da se na pregled naročijo same, če je od zadnjega pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu minilo že tri leta ali več.
Za udeležbo v presejalnih programih pri izvajalcu zdravstvene storitve je potrebno izpolnjevanje pogoja PCT.

Za dodatne informacije lahko pokličete ali pišete:
-    Program ZORA (https://zora.onko-i.si/): 01 5879 575, zora@onko-i.si
-    Program DORA (https://dora.onko-i.si/): 080 27 28, dora@onko-i.si
-    Program Svit (https://www.program-svit.si/): 01 620 45 21, svit@nijz.si
© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio