Se naj onkološki bolniki cepijo?

V času, ko se je začelo cepljenje proti covidu-19 tudi v Sloveniji, se pojavlja vprašanje tudi o smiselnosti oziroma priporočljivosti tega ukrepa za vse onkološke bolnike. V nadaljevanju objavljamo celotno informacijo.

"Glede na razpoložljivo literaturo je mRNK cepivo učinkovito in varno in se cepljenje proti covid-19 priporoča za onkološke bolnike.

Zagotovo cepljenje priporočamo pri onkoloških bolnikih, ki niso na aktivnem onkološkem zdravljenju. Pri njih v raziskavah ni bilo zaznati nobenih posebnih zapletov.

Za onkološke bolnike, ki so na aktivnem onkološkem zdravljenju - na kirurškem, sistemskem zdravljenju ali obsevanju sicer nimamo dostopnih podatkov, saj v raziskave niso bili vključeni, vendar glede na empirično znanje ne predvidevamo drugačne učinkovitosti ali varnosti cepiva v primerjavi z drugimi kroničnimi bolniki. Zato se tem bolnikom cepljenje priporoča. Edina kontraindikacija za cepljenje proti covid-19 je znana preobčutljivost na cepiva.

Če imajo onkološki bolniki pomisleke zaradi zdravljenja ali sočasnih bolezni, svetujemo, da se pogovorijo z osebnim zdravnikom in lečečim onkologom."
© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio